Türk bir baba ve Portekizli bir annenin oğlu olan Sporting Lizbon B Takımı Teknik Direktörü Filipe Çelikkaya, Portekiz futbolunun sıkı bir planlama ile bugünlere geldiğini söyledi.

Benfica altyapısında Ruben Dias, Renato Sanchez, Sporting’de de Merih Demiral ile Rafael Leao gibi oyuncuların gelişmesinde pay sahibi olan Çelikkaya, “Hem Türk hem de Portekiz kökenlerine sahip olduğum için gururluyum. Babam Eskişehirli ve Türkiye’ye sık sık ziyarete geliyorum. Babam elektronik sektöründe çalışmak için Portekiz’e gelmiş, annem ise hastanede görev yapıyormuş. Portekiz’de tanışmışlar. Orta sınıf bir ailenin çocuğuyum. Her zaman yaşama tutunmak için çalışan bir ailenin üyesiyim. Türkiye ve Portekiz’in çok benzer özellikleri var. Ailemin bana öğrettiği; çevremize, işimize ve büyüklere saygıyı, kendi çocuklarıma da aşılamak istiyorum. Bana göre hayattaki başarının temel sırrı saygıdır. Bu benim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

TÜRK FUTBOLUYLA İLGİLİ TESPİTLERİ

Türk futbolunu yakından takip ettiğini aktaran Çelikkaya, “Hem Süper Lig hem de 1. Lig’i izliyorum. Birçok potansiyelli genç oyuncu var. Türk futbolu elindeki potansiyeli üst seviyeye çıkarmak için gelişme kaydetmeli. Maalesef bu sezon Türk futbolunda bir takım kötü olaylar yaşandı. Umarım bu olaylar son bulur ve Süper Lig ve Türk futbolu kendini yurt dışına farklı bir açıdan gösterebilir. Bunlar yapıldığı takdirde, Türk futbolu elindeki potansiyeli iyi kullanırsa, 20 yıl sonra Avrupa’nın en üst seviyesinde mücadeleye ortak olacak Türk takımları çıkacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“Değişim ve gelişim için zaman gerekli. Maalesef bu bir anda olmuyor. Zaman ve plan olmadan, eğitimi de kullanmadan istenilen noktalara ulaşmak mümkün değil” ifadelerini kullanan Çelikkaya, şu görüşlerini paylaştı:

“En iyi liglerde yıllardır bu yapılıyor. Türk futbolunda ürün ve potansiyel var. Çünkü genç oyuncular var. Sokaklarda futbol oynayan yetenekler var. Birçok ülkede bu yok. Bunun bir örneği Arda Güler. 18 yaşında bir Türk futbolcusu Real Madrid’e gidebiliyor. İngiltere, İspanya, Fransa ve Portekiz gibi ülkelerin yaptığını, Türkiye’nin de uygulaması gerekli. Sadece futbolcu değil, profesyonel çalışanlar, başkanlar… Hepsi belirli bir hedef doğrultusunda bir eğitime tabi tutulursa, bu noktalara Türk futbolunun ulaşacağına inanıyorum. Bu planlama, eğitim ve zamanla ilgili.” 

Kaynak: Sözcü